Wat is voedselverlies?
Voedselverlies vindt plaats wanneer eten, dat geschikt is voor consumptie, wordt weggegooid omdat het overblijft of bederft. Op dit moment eindigt ongeveer éénderde van al het geproduceerde eten als afval, terwijl het merendeel hiervan nog prima eetbaar was.
Waarom is voedselverlies een probleem?
Voedselverlies is een belangrijke bron van uitstoot van broeikasgassen, die vrijkomen tijdens bijvoorbeeld de productie en transport. Wanneer voedsel wordt verspild, brengt dit een enorme milieubelasting met zich mee.
Per jaar wordt ongeveer 900 miljoen kilo voedsel weggegooid. Een deel van dit voedsel verdwijnt thuis in de vuilbak, maar ook in de rest van de voedselketen vindt verspilling plaats. Tijdens de productie, verwerking, opslag, transport, en in de winkel en horeca gaat veel voedsel verloren.
Voedselverlies is natuurlijk ook zonde van het geld, wanneer in de winkel gekochte producten thuis in de vuilbak verdwijnen.
Hoe verminder ik voedselverlies?
Er zijn verschillende manieren waarop jij voedselverlies kunt tegengaan. Bijvoorbeeld:
- maak van tevoren een boodschappenlijstje
- gebruik zoveel mogelijk producten die je al in huis hebt
- vries restjes in, zo heb je later ook nog een lekkere maaltijd
- maak een smoothie van overgebleven groente en fruit.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van manieren om voedselverlies te verminderen.
Welke zou jij wel eens willen proberen?
Voedselverlies ligt ook op de loer wanneer de tenminste-houdbaar-tot datum is bereikt. In de meeste gevallen is het voedsel dan echter nog steeds perfect eetbaar: de tenminste-houdbaar-tot datum betekent dat het product zijn typische kenmerken, zoals uiterlijk, geur en smaak, ten minste tot deze datum behoudt.
Bij een tenminste-houdbaar-tot datum is 'houdbaar tot' ook 'houdbaar na' – Wist je dat?
Hoe vermindert Foodello voedselverlies?
Er is veel voedsel bij producenten en leveranciers dat niet in de winkelschappen belandt, en dat dreigt te worden verspild. Dit kan zijn omdat:
- Een product uit het assortiment verdwijnt
- De tenminste-houdbaar-tot (THT) datum van een product dichterbij komt
- Een productiefout met bijvoorbeeld een verkeerde verpakking
- Seizoens / evenement gebonden producten (denk aan kerstproducten of verpakkingen voor een WK).
Een deel van deze producten wordt gedoneerd aan bijvoorbeeld voedselbanken, maar dit is slechts een kleine hoeveelheid. De overgrote meerderheid van deze producten dreigt te worden weggegooid.
Bij Foodello vinden wij dit zonde. Daarom verkopen wij ze met een flinke korting, direct aan de consument. Zo bespaar je op je boodschappen en doe je tegelijkertijd iets goeds voor het milieu.
Zo zorgen we er samen voor dat voedsel in België niet zomaar wordt weggegooid.
Doe je mee?
Lees meer over voedselverlies op voedselverlies.be.
Bron: voedselverlies.be